De Havenaer Home & Lifestyle
 
 
Een woon & lifestyle centrum met historie
 
Historie

Een woon & lifestyle centrum met historie

De NV Zaanlandse Cacaofabriek omgetoverd tot Home & Lifestyle centrum. Het fabriekscomplex stamt uit het begin van de negentiende eeuw. Het gebouw staat in Nijkerk en de wijde omgeving bekend als "de chocolade-fabriek".

Lange tijd stond het gebouw op de nominatie om gesloopt te worden. Gelukkig kon dit mooie stukje industriëel erfgoed bewaard blijven. In 1994 begon men met de restauratie. Om het gebouw werkbaar te maken, moest er eerst een jaar gestookt worden, want het complex had tien jaar leeg gestaan.

Er moest grondig worden schoongemaakt: de pindarotsjes zaten nog herkenbaar in dikke lagen smurrie op de vloer.Eén hal was niet meer te redden en is gesloopt om ruimte te maken voor een nieuwe hal: deze hal werd het sfeervolle Engelse plein met een aantal winkels gericht op woondecoratie en lifestyle.

De rest van de fabriek is zoveel mogelijk in oude staat hersteld en zo zijn veel elementen van de fabriek nog zichtbaar, zoals de plafonds en de leidingen. Maar chocoladeresten vindt de bezoeker er niet meer, alles is nu schoon en licht.

Van het verleden naar het heden

Vandaag de dag biedt het pand van de voormalige chocoladefabriek royale mogelijkheden aan bijzondere woon- en lifestyle shops om zich onder één dak te presenteren als De Havenaer Home & Lifestyle.

Vroeger rook men hier de heerlijke geur van verse vruchten, die samen met zoete ingrediënten werden gekookt tot het zo genoemde 'interieur' van de bonbons. Nu heeft deze geur plaats gemaakt voor de geur van verse koffie, gebak, tosti's en andere lekkere hapjes.

Zo specifiek Hollands -of Zaans eigenlijk- als de cacao-industrie was, zo sfeervol is de uitstraling van deze unieke ambiance nu. De shoppingroute leidt u op weldoordachte wijze langs klassiek, design, woon en lifestyle artikelen.

De gebouwen van de N.V. Zaanlandse Cacaofabriek vh T. Oly & Comp te Nijkerk, opgericht in 1907 zijn gelegen aan het water, waarover in vroeger tijd grondstoffen werden aangevoerd om de heerlijkste chocoladerepen, bonbons en boterhamkorrels van te maken.

Alle Winkels


Logo

De Havenaer Home & Lifestyle
Ingang: Ampèrestraat 3
3861 NC Nijkerk

Brasserie Kade 10
Ingang: Westkadijk 10
3861 MB Nijkerk